Gå til indhold

Et unikt lånesamarbejde

Med bibliotekernes lånesamarbejde har brugerne adgang til alle landets biblioteksmaterialer, som på den måde bliver udnyttet mest muligt.

Materialer fra hele landet

De danske bibliotekers lånesamarbejde giver biblioteksbrugerne adgang til et enormt udvalg af bøger, film, musik og meget mere, uanset hvilket bibliotek man hører til. 

Takket være lånesamarbejde kan man låne materialer fra biblioteker over hele landet og få dem leveret til sit lokale bibliotek. Med lånesamarbejdet er ingen begrænset af, hvad det lokale bibliotek har på hylderne. Er materialet ikke tilgængeligt, bliver det bestilt fra et andet bibliotek via Netpunkt eller Bibliotek.dk.

Lånesamarbejdet sikrer, at studerende, forskere og andre biblioteksbrugere har adgang til de materialer, de har brug for. Samtidig bliver landets biblioteksmaterialer udnyttet mest muligt. Det er et unikt samarbejde, der garanterer, at viden og kultur er tilgængelig for alle.

Både folkebiblioteker og fag-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker er en del af lånesamarbejdet.

I 2024 blev der lavet 1,7 million bestillinger via lånesamarbejdet

DBC DIGITAL udvikler, vedligeholder og driver den Fælles Biblioteksinfrastruktur, FBI, der gør lånesamarbejdet muligt.

Vi har ansvaret for de digitale tjenester Netpunkt og Bibliotek.dk, der viser, hvilke materialer et bibliotek har rådighed og den aktuelle tilgængelighed af et materiale.

Infrastrukturen er baseret på fælles standarder, som understøtter udvekslingen af data mellem bibliotekerne, uanset hvilket bibliotekssystem bibliotekerne anvender til udlån af materialer. Som for eksempel afsendelse og modtagelse af bestillinger.

Hvis du vil vide mere

Når en biblioteksbruger efterspørger et materiale, som brugerens eget bibliotek ikke har, kan materialet bestilles hjem fra et andet bibliotek.

Det kaldes fjernlån og kan ske mellem biblioteker på tværs af bibliotekstyper, kommune- eller landegrænser.

Det udlånende bibliotek sender derefter materialet til det låntagende bibliotek, som stiller det til rådighed for lån.

Alle folkebiblioteker samt statslige og statsstøttede fag-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker deltager i lånesamarbejdet.

Derudover kan andre specialbiblioteker også indgå i samarbejdet, hvis de stiller deres materialer til rådighed.

Ja. Grundlaget for lånesamarbejdet fremgår af biblioteksloven. Læs mere på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside.

Læs også mere om praksis i Anbefalinger for de danske bibliotekers lånesamarbejde.

Netværk for lånesamarbejde er Det Kgl. Biblioteks nationale biblioteksnetværk, som mødes to gange årligt og diskuterer fjernlånssamarbejde og udveksler erfaringer, inspiration og ideer.