DBC DIGITAL Agile
Vi arbejder med en smidig agil metode, der sikrer fleksibilitet og høj kvalitet i vores løsninger.
Det digitale landskab udvikler sig konstant, og det samme gør brugernes forventninger og søgeadfærd. Derfor blev det i 2020 tydeligt, at der var behov for en gennemgribende opdatering af det landsdækkende bibliotekssite Bibliotek.dk.
Vores ambition for det nye site var at skabe en platform, der ikke blot teknisk matchede nutidens krav, men som også kunne møde brugernes behov på nye og innovative måder.
Udviklingen omfattede en total transformation af eksisterende funktionalitet og introducerede en lang række nye features. Fokus var på at skabe en søgeoplevelse, der er effektiv og samtidig inspirerer brugerne til at gå på opdagelse i bibliotekernes mange materialer og universer.
Det var et omfattende projekt, der undervejs bød på både tekniske udfordringer og ændrede brugerbehov.
Det nye Bibliotek.dk blev udviklet med den agile arbejdsmetode, som kendetegner DBC DIGITAL. Det er en udviklingsmetode, der prioriterer fleksibilitet og løbende tilpasning.
Udviklingen foregik i korte sprints, hvor mindre, selvstændige features og funktioner blev udviklet, testet og implementeret. Det sikrede, at potentielle fejl og mangler blev opdaget og rettet tidligt i processen. Samtidig gav det mulighed for hurtig feedback fra brugerne, så funktionalitet kunne omprioriteres efter behov.
Brugerinvolvering var en hjørnesten i projektet, og både biblioteksbrugere, bibliotekarer og andre interessenter har derfor haft stor indflydelse på det nye Bibliotek.dk.
Gennem hele forløbet har brugerne bidraget med input og feedback igennem regelmæssig testning, og en tidlig beta-version af sitet har givet brugerne mulighed for at afprøve nye funktioner i praksis. Vi indsamlede og implementerede løbende brugernes feedback, hvilket sikrede, at sitet blev udviklet med udgangspunkt i faktiske behov frem for antagelser.
Et eksempel er lokalisering af materialer. Oprindeligt viste sitet kun tilgængelige materialer, men brugerne efterspurgte også information om udlånte materialer. Det blev derfor implementeret for at give et mere komplet overblik.
Tekniske udfordringer undervejs gjorde det nødvendigt at udvikle nye løsninger. Vi har i den forbindelse lagt stor vægt på genanvendelighed, så de tekniske løsninger er fleksible og ensartede og kan genbruges på tværs af forskellige platforme. Derudover har vi haft stort fokus på fremtidssikring, så de tekniske løsninger er effektive, samtidig med at den samlede løsning er robust og i stand til at imødekomme fremtidige behov.
Et eksempel er genbrug af teknologi. Den GraphQL-teknologi, der blev udviklet til at hente og sende data til Bibliotek.dk, blev videreført som en generel API-løsning kaldet FBI-API, som nu understøtter flere forskellige grænseflader, herunder folkebibliotekernes lokale hjemmesider.
Det nye Bibliotek.dk er et eksempel på, hvordan agil udvikling kan skabe forbedring i forhold til funktionalitet og brugeroplevelse, men også på hvordan den agile tilgang kan skabe fleksible og fremtidssikrede løsninger.
Med inspirerende indhold, der hjælper brugerne med at finde nye biblioteksmaterialer, understøtter sitet nu bibliotekernes mission om at bringe viden og kultur tættere på brugerne.
Agil udvikling og tæt samarbejde med brugerne har sikret, at Bibliotek.dk kan tilpasse sig i takt med, at behov og teknologi udvikler sig – til gavn for alle, der elsker at gå på opdagelse i bibliotekernes verden.