Brugerne er udgangspunktet
Vi inddrager altid brugerne i vores udviklingsprojekter for at sikre, at løsningerne rammer brugernes behov.
Hvordan finder brugerne egentlig frem til de biblioteksmaterialer, der til sidst ender i kurven? Data om brugernes adfærd kan give os svaret – og endnu vigtigere, hjælpe os med at forbedre brugeroplevelsen på bibliotekernes digitale platforme.
Ved at analysere brugernes adfærd får vi indsigt i, hvordan de søger efter materialer, hvilke søgeresultater de klikker på, hvordan de navigerer på hjemmesiden, og hvilke materialer de i sidste ende vælger at låne. På den måde lærer vi om brugernes behov og præferencer, så vi kan optimere vores løsninger.
Et eksempel er forbedring af søgefunktioner og anbefalingssystemer, som hjælper brugerne med at finde relevante materialer på bibliotekernes hjemmesider. Med adfærdsdata kan vi vurdere, hvor relevante forskellige søgeresultater og anbefalinger er, og justere funktionerne, så brugeroplevelsen bliver både mere intuitiv og effektiv.
På Filmstriben, som er bibliotekernes filmtilbud, bruger vi for eksempel denne tilgang til at inspirere brugerne. Når en bruger leder efter sin næste filmoplevelse, præsenterer vi forslag til film baseret på brugernes samlede adfærdsmønstre. Ved at analysere, hvordan brugerne navigerer i filmkataloget, og hvilke titler de vælger, kan vi skræddersy anbefalinger med lignende titler, der matcher deres præferencer. Det giver brugerne mulighed for at opdage nye film, der passer til deres smag, og gør det nemmere for dem at finde deres næste favoritfilm.
Vi bruger adfærdsdata til at gøre bibliotekernes tjenester bedre, men de står aldrig alene.
Udvikling og forbedring af specifikke funktioner og digitale tjenester baserer sig også på faglig ekspertise og kvalitative undersøgelser. På den måde sørger vi for, at alle brugerbehov bliver taget i betragtning. Selv dem som ikke umiddelbart kan aflæses af adfærden.
Samtidig er det afgørende for os at beskytte brugernes anonymitet. Vi værner om den tillid, brugere har til os, og derfor er anonymitet indarbejdet i vores systemer fra starten.
Det betyder, at al adfærdsdata bliver anonymiseret, inden vi anvender den til at forbedre vores tjenester. Også selvom det i nogle tilfælde kan begrænse muligheden for forbedring. For os er tillid og ansvarlig datahåndtering nødvendige grundsten i vores arbejde med data.
Vi tror på, at en kombination af adfærdsdata, faglig ekspertise og brugerundersøgelser er vejen frem til at skabe de bedste oplevelser for bibliotekernes brugere – altid med respekt for deres privatliv og anonymitet.