Chatbib er bibliotekernes eksperimentelle AI-platform
Med ChatBib kan bibliotekerne udforske muligheder og begrænsninger ved AI-teknologi og danne grobunden for fremtidige AI-løsninger i bibliotekssektoren.
AI har de seneste år revolutioneret måden, information bliver behandlet på, og gjort det lettere at få adgang til viden.
I DBC DIGITAL arbejder vi med AI. Det har vi faktisk gjort i mere end ti år, og med de seneste års udvikling inden for området gør vi det mere og mere.
Vi skaber værdi i samfundet med AI. Det er essentielt i det danske samfund, at alle har lige adgang til fælles viden. Vi bruger AI til at gøre informationssøgning lettere for brugerne, så alle får mulighed for at søge, opdage og tilgå en enorm mængde information og indhold via forskellige digitale tjenester og applikationer.
Vi udvikler effektive og brugervenlige AI-løsninger inden for skole- og biblioteksområdet. Resultatet er AI, der styrker datagrundlaget og forbedrer de digitale tjenester, der anvender data, til glæde og gavn for brugerne.
Vores fokus på AI fremmer innovation og effektivisering. Vi driver en stærk data- og it-infrastruktur og arbejder kontinuerligt på at opdatere og udvide vores AI-modeller for at give maksimal værdi og fremdrift.
For os er AI ikke bare en effektiv teknologi – det er en integreret del af vores tjenester, og vi håndterer både de tekniske udfordringer, de etiske overvejelser og de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger, der følger med.
Vi tager etik, sikkerhed og teknologivalg meget alvorligt i udviklingen af AI, og vi laver ansvarlige og transparente AI-modeller, som vi står inde for.
Vi vurderer løbende de potentielle risici og konsekvenser af AI, både for enkeltpersoner og for samfundet som helhed. Vores erfaring med ansvarlig datahåndtering betyder, at vi altid handler med omhu og respekt for vores brugere. Vi prioriterer både grundig testning, løbende overvågning og menneskelig involvering i beslutningsprocesserne i vores AI-løsninger højt.
Integrationen af AI i vores systemer kræver en skarp opmærksomhed på sikkerhed, især i forhold til databeskyttelse og GDPR.
Vi anonymiserer data og opbygger systemer i zoner med forskellige sikkerhedsniveauer for at beskytte følsomme oplysninger. Vores principper om ‘Privacy by Design’ og omfattende databeskyttelsesstrategier betyder, at brugernes privatliv er beskyttet gennem hele processen.
Vi driver vores AI-løsninger i uafhængige datacentre i Danmark, så vi har fuld kontrol over både hardware og software. Det betyder, at data altid bliver inden for landets grænser.
Vi har lang erfaring og stor succes med at bruge AI og en dyb forståelse af AI-modellernes opbygning og implementering – og de udfordringer, der følger med, som overfitting og nødvendigheden af høj datakvalitet. Vi anvender AI til mange forskellige formål.
Vi producerer bibliografiske data af høj kvalitet og håndterer data fra en lang række eksterne kilder, og derfor bruger vi blandt andet AI til at optimere vores arbejde med data. Vi anvender for eksempel AI til at automatisere skabelse af data, og vi udvikler vores egne sprogmodeller og justerer dem til specifikke opgaver som for eksempel named entity recognition (NER), der har fokus på at identificere og klassificere forskellige typer data i tekst.
Vi bruger også AI til at optimere brugernes søgning efter information og viden. Vi udvikler for eksempel anbefalingssystemer med AI, der hjælper med at foreslå eller anbefale indhold til brugerne baseret på præferencer eller adfærd. Og vi udvikler funktioner som stavekontrol og autocomplete, der hjælper brugerne med at søge information baseret på input i søgefeltet eller tidligere indtastninger.
Vi anvender derudover store sprogmodeller til informationssøgning, hvor vi kombinerer søgeteknologier med sprogmodeller gennem metoder som retrieval augmented generation (RAG), der bruges til at besvare spørgsmål mere præcist og detaljeret ud fra omfattende eksterne data.
Vi har også en lang tradition for at samarbejde med andre institutioner om AI. Vi samarbejder både om opgaver inden for vores eget felt og opgaver inden for helt andre områder.
Vi har for eksempel i samarbejde med DR Lyd anvendt AI til at skabe data ud fra tekst for at gøre deres programmer tilgængelige for brugerne, og vi har i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek brugt AI til at forudsige indeklima i forbindelse med bibliotekets bevaring af fysiske samlinger og kulturarv.
Et andet spændende projekt inden for AI er vores samarbejde med Future Classroom Lab og Center for Undervisningsmidler, CFU, om driften af SkoleGPT. SkoleGPT understøtter undervisningen med ansvarlig AI-teknologi, og i samarbejdet stiller vi vores uafhængige og sikre, danske datacentre og vores omfattende erfaring med drift af AI til rådighed.