Chatbib er bibliotekernes eksperimentelle AI-platform
AI med biblioteksfunktionalitet
Hvilken rolle skal generativ AI spille i bibliotekssektoren i fremtiden?
AI byder på mange nye muligheder, både når det kommer til den måde, vi søger information på, og den måde vi arbejder på. Det gælder også for bibliotekssektoren.
Derfor har vi udviklet ChatBib, som er et redskab, der giver bibliotekerne mulighed for at eksperimentere med generativ AI i et sikkert og kontrolleret miljø, der beskytter persondata.
ChatBib er fire individuelle chatbotter, der hver især kombinerer store sprogmodeller med særlig biblioteksfunktionalitet. På den måde adskiller de sig fra øvrige og mere generelle chatbotter.
Formålet med ChatBib er at give bibliotekerne indsigt i, hvordan AI-teknologier kan tilpasses bibliotekernes behov og digitale tjenester. På platformen kan bibliotekerne for eksempel udforske, hvordan AI kan styrke de daglige arbejdsprocesser og forbedre brugernes søgeoplevelse. Alt sammen uden at gå på kompromis med bibliotekernes troværdighed og faglighed.
Besøg beta.chatbib.dk og prøv de fire chatbotter
Drevet i danske datacentre
ChatBib er inspireret af løsninger som ChatGPT, men har fokus på at afprøve AI-teknologier i et sikkert og gennemsigtigt miljø, hvor datahåndtering sker uden om tech-giganternes kommercielle rammer.
Platformen bygger på en generativ AI-model, som drives i DBC DIGITALs danske datacentre. Med ChatBib får bibliotekerne derfor mulighed for at eksperimentere med AI uden at gå på kompromis med GDPR og privatlivsbeskyttelse.
ChatBib er ikke et færdigt produkt, men et dynamisk redskab til eksperimenter. De fire chatbotter er prototyper, der illustrerer, hvordan AI kan indgå i bibliotekernes arbejde.
Derfor fortsætter vi med at videreudvikle og forbedre ChatBib i samarbejde med bibliotekerne. På den måde vil erfaringerne fra ChatBib danne grundlag for fremtidige AI-løsninger, der kan implementeres bredt i bibliotekssektoren.
Fire forskellige prototyper
ChatBib tilbyder fire forskellige prototyper, som hver illustrerer unikke muligheder og begrænsninger ved sprogmodeller i forhold til brug i bibliotekssektoren. De fire prototyper er:
ChatBib: En chatbot, der kan hjælpe med at besvare generelle spørgsmål baseret på generativ AI og den viden, der er indbygget i sprogmodellen.
Bibliotek.dk: En chatbot, der omsætter brugerens input til søgninger i databrønden, som indeholder alle bibliotekernes materialer. Den anvender både simpel søgning og avanceret søgning og viser både tekst og billeder i resultatet.
FaktaChat: En chatbot, der baserer svarene på fakta, som bibliotekerne kan stå inde for. Anvender udelukkende Faktalink-artikler, men kan på sigt udvides til at inkludere andre troværdige bibliotekskilder.
Websøgning: En chatbot, der anvender en søgemaskine, som returnerer links til relevante sider på internettet uden reklamer og indblanding af økonomiske interesser.