Professionel søgning i FBI
Status på professionel søgning og dokumentation af søgeveje.
KOMBIT og DBC DIGITAL etablerede for fire år siden en strategi for søgning i den Fælles Biblioteksinfrastruktur, FBI. Strategien omfattede primært en stærkt forbedret søgefunktion rettet mod borgerne, som i langt højere grad skulle imødekomme deres søgebehov og søgerutiner.
Det har ført til lanceringen af Simple Search-søgeplatformen. Simple Search er nu tilgængelig på folkebibliotekernes hjemmesider, på Bibliotek.dk og i FBI-API, som giver adgang til infrastrukturens data og tjenester.
Strategien omfattede desuden forskellige former for supplerende søge- og navigeringsværktøjer, som for eksempel recommendere, der kan inspirere brugerne til at opdage nye materialer ud fra kvalificerede anbefalinger, og suggestere, der kan støtte brugerne i søgeprocessen for eksempel med stavekontrol.
Endelig omfattede søgestrategien en søgegrænseflade i naturligt sprog, der nu er realiseret i en betaudgave af den biblioteksrettede chatbot, Chatbib.
Professionel søgning med Complex Search
Søgestrategien omfattede også professionel søgning. For at understøtte den professionelle søgning og samtidig bringe søgeplatformen up-to-date blev Complex Search implementeret.
Complex Search skal tjene flere vigtige specialiserede formål, herunder den professionelle brug. Det primære formål er søgninger, hvor der ønskes fuldstændig kontrol i forbindelse med verifikationer, etablering af komplette litteraturlister og understøttelse af en række andre specialiserede formål.
Den er især målrettet de professionelle brugere, der har særlige søgekompetencer, kan anvende CQL-søgesproget med boolesk logik og term- og frase-søgning samt anvende specifikke søgeindekser, som titel-indeks og forfatter-indeks.
Complex Search kan også benyttes til at implementere avanceret søgning på en given hjemmeside, så brugerne for eksempel kan søge i de mest udbredte søgeindekser uden nødvendigvis at kende de specifikke søgekoder. Det er for eksempel tilfældet under avanceret søgning på folkebibliotekernes hjemmesider og Bibliotek.dk.
Complex Search omfatter:
- CQL søgesproget
- Et antal term- og frase-indekser baseret på databrøndens nye format JED, der tager højde for MARC-varianterne
- Sortering af søgeresultater baseret på publikationsdato, forfatter og titel
- Filtrering af søgeresultater baseret på en række bibliografiske parametre
- Filtrering af søgeresultater baseret på søgeprofiler i forhold til samlinger og filtrering på beholdningsinformation
Det nye dataformat, JED
Centralt i søgestrategien er at præsentere data på en mere fleksibel og intuitiv måde og i formater, der både fungerer for Simple Search og de mere avancerede, professionelle formål. Data i FBI’s databrønd er registreret i forskellige MARC-varianter, men for at gøre det billigere og enklere at udvikle grænseflader, som for eksempel folkebibliotekernes hjemmesider og Bibliotek.dk, repræsenteres data også i det nye JED-format, som gør det lettere at afkode data og udvikle brugervenlige hjemmesider og tjenester.
JED har været og er fortsat central i realiseringen af søgestrategien.
Udviklingen stopper ikke her
Implementeringen af søgestrategien er nået langt, men der er stadig behov for videreudvikling af de avancerede søgemuligheder. På baggrund af mange konstruktive input fra faggrupperne under FBI og fra forskellige enkeltpersoner i bibliotekslandskabet er der opsamlet ønsker til videreudviklingen i 2025 og fremover. Der vil løbende blive informeret om disse tiltag.
Det gælder desuden for alle områder, der relaterer sig til søgestrategien for FBI. I 2025 vil et nyt Netpunkt og etableringen af FBS 2.0 ligeledes medføre videreudvikling af den avancerede søgning.
Dokumentation er undervejs
Professionel søgning blev tidligere realiseret gennem Open Search, MARC, DKABM og Praksisregler for søgeveje. Open Search er nu afløst af FBI-API, Simple Search, Complex Search og JED, og søgevejene skal dokumenteres løbende på en måde, så specialistbrugere får al den hjælp, der er nødvendig, når den professionelle søgeplatform skal forstås og udnyttes på bedste vis.
Der vil derfor i den kommende tid blive lagt kræfter i dokumentation af søgevejene. Dokumentationen vil understøtte professionelle, der har behov for at:
- få støtte i at komme fra et søgebehov til specifikke søgeudtryk og søgekoder
- dokumentere sammenhænge mellem søgekoder og JED/MARC i forhold til et givent materiale eller værk
- vise sammenhængen mellem praksisreglerne for søgeveje og Complex Search
- dokumentere den samlede liste af søgekoder og disses sammenhæng med MARC og JED
Det kommer til at ske trinvist og så hurtigt som muligt, og der vil løbende blive informeret om udviklingen.