Sådan udvælges materialer
For at få supplerende biblioteksdata skal et materiale være særligt relevant for bibliotekerne og opfylde en række kriterier.
Kriterierne er udarbejdet i samarbejde med bibliotekerne og bliver løbende revideret.
Supplerende biblioteksdata er primært en udbygning af de bibliografiske data, som et materiale får i forbindelse med registrering til nationalbibliografien.
Det kan for eksempel være indholdsbeskrivende noter, emneord, aldersangivelser, sammenhæng med andre materialer i samme serie og univers og for skønlitterære bøger også læseoplevelsen.
For at få supplerende biblioteksdata skal materialet være særligt relevant for bibliotekerne og opfylde en række kriterier. Både bøger, film, musik, noder og spil kan få supplerende biblioteksdata.
I 2024 fik 27.568 materialer tildelt supplerende biblioteksdata
Supplerende biblioteksdata giver biblioteker og brugere mere information om de enkelte materialer.
De hjælper bibliotekerne, når de skal navigere i nye udgivelser og udvælge materiale til hylderne. Derudover gør de supplerende biblioteksdata det lettere for brugerne at finde og vurdere bibliotekernes materialer.
På den måde er de uddybende data med til at synliggøre bibliotekernes samlinger.
Det er først og fremmest materialer, der er registreret i nationalbibliografien, som bliver vurderet i forhold til at få supplerende biblioteksdata.
Men andre materialer kan også være relevante for bibliotekerne, så derfor laver DBC DIGITAL et opsøgende arbejde på udvalgte områder, som for eksempel musikområdet, og registrerer supplerende biblioteksdata for materialerne.
Supplerende biblioteksdata er en del af den Fælles Biblioteksinfrastruktur, FBI.
Det betyder, at kommunerne – som bestiller – har det overordnede ansvar for de supplerende biblioteksdata.
DBC DIGITAL har ansvaret for at registrere de supplerende biblioteksdata.
Supplerende biblioteksdata i 2024
DBC DIGITAL er ansvarlig for at udvælge de materialer, der skal have supplerende biblioteksdata.
Det gør vi på vegne af kommunerne som en del af den Fælles Biblioteksinfrastruktur og ud fra en række forudbestemte kriterier, som er udarbejdet og løbende bliver revideret i samarbejde med bibliotekerne og Udvalget for supplerende biblioteksdata.
DBC DIGITAL laver kriterierne i samarbejde med Udvalget for Supplerende Biblioteksdata.
Udvalget for supplerende biblioteksdata – kendt som SBD-udvalget – er et rådgivende udvalg, der sparrer med DBC DIGITAL og KOMBIT – som bestiller opgaven på kommunernes vegne – om supplerende biblioteksdata.
Derudover behandler udvalget konkrete spørgsmål og giver input til videreudvikling både til professionel brug og til biblioteksbrugere, herunder fremtidens krav til biblioteksdata.
Udvalget er nedsat af KOMBIT, og det består primært af repræsentanter fra forskellige bibliotekstyper, som er udvalgt på baggrund af interessetilkendegivelser.
Læs mere om SBD-udvalget under brugerinvolvering på KOMBITs hjemmeside.
De supplerende biblioteksdata er tilgængelige for alle på Bibliotek.dk, som er det landsdækkende bibliotekssite, hvor man kan låne materialer fra alle landets biblioteker.
Derudover er de tilgængelige for biblioteksprofessionelle på Netpunkt.dk.
Og så bruges de supplerende biblioteksdata på bibliotekernes lokale hjemmesider, eReolen og en række bibliotekssites som Filmstriben, Buggi og Læsekompas.
Supplerende biblioteksdata kan frit anvendes, hvis man har adgang til den Fælles Biblioteksinfrastruktur. Hvis man ønsker en leverance af supplerende biblioteksdata fra DBC DIGITAL, indebærer det en håndteringsomkostning for leverancen.
Kontakt kundeservice, hvis du er interesseret i en leverance af supplerende biblioteksdata.